top of page


Een grote kamer vol zware gewichten, machines vol zweet, muziek die luid door de boxen klinkt. Een geest vol rust.

Krachttraining is een gek fenomeen. Je begint ermee omdat je je niet goed voelt, fysiek of mentaal. Maar na een tijdje wordt het een gewoonte. Iets wat bijna even normaal is als je tanden elke dag poetsen. Iets wat zelfs een verslaving wordt voor sommige. Het wordt een routine. "Wanneer je iets vaak doet wordt het een stukje van je persoonlijkheid en dat gebeurde opeens met fitness bij mij," zegt Daly.


"Ik moest echt sporten om mentaal goed te zijn, om mij mentaal goed te voelen." - Alexi

Die gewoonte, die verslaving kan er komen omdat we ons goed voelen als we gewichten heffen. "Als we aan krachttraining doen maakt ons lichaam natuurlijke drugs aan. Namelijk serotonine, dopamine en endorfine. Deze stoffen worden ook weleens 'happy hormones' of 'feel good hormones' genoemd," zegt Luc Lipkens van het Vlaams Instituut Gezond Leven. De stoffen zorgen voor een beter humeur, bijna euforisch zelfs. Ook gaat je stressniveau een pak omlaag wanneer je aan krachttraining doet. " Wanneer je aan gewichtheffen doet, ervaar je je lichaam als 'ik' en het kan veel meer dan je denkt," zegt Alexi.


Alexi (36)

De kracht van zacht
"Je kan niet afgeleid zijn als je 180 kilo van de grond gaat tillen. Je bent niet bezig met alle miserie van het dagelijkse leven. Ineens is je hele wereld vol complexiteit enkel nog maar dat gewicht van de grond tillen, en dan lukt dat, en dan voel je je ineens veel beter." zegt Alexi



Alexi startte met krachttraining toen ze jong was. Ze voelde haar niet goed in haar vel. Vanaf een jonge leeftijd merkte ze dat ze sport nodig had, niet enkel om fysiek gezond te blijven maar ook om een goede mentale gezondheid te bewaren. Ze werd steeds zelfzekerder door krachttraining en rolde vanzelf in de wereld van powerlifting, een soort zijtak van krachttraining waarbij het doel is om het gewicht te maximaliseren.




Alexi heeft krachttraining nodig om een goede gezondheid te behouden. Ze helpt daarom nu ook anderen door te laten zien hoe krachttraining je kan helpen bij stress en het verbeteren van je mentale gezondheid. "Iemand heeft me ooit is zacht beton genoemd nadat ik iets gepost had over mentaal welzijn, ik vond dat zo mooi," vertelde Alexi. Ongeveer 3 jaar geleden startte ze 'Zacht Beton' op, een fitness waar iedereen welkom is. "Ik heb altijd eerst een diepgaand intakegesprek met klanten, waarin ik niet enkel vraag welke sport ze al deden, maar ook wat ze eruit willen halen op mentaal vlak."





lees de getuigenissen van klanten op Alexi's site: https://zachtbeton.be/getuigenissen/

meer weten over Alexi? https://zachtbeton.be/alexi/


Daly (31)

"Het is gedaan"
3 woorden en opeens zakt je hele wereld in elkaar. Je begint aan jezelf te twijfelen, ben ik wel goed genoeg? Ligt het aan mij? Je weet even niet meer wie je bent zonder die relatie. Dat was Daly's motief om te beginnen met krachttraining. "Ik ben begonnen met fitness in de hoop dat hij mij dan terug zou willen," getuigt Daly. Opeens heb je de mogelijkheid om je woede en frustraties gewichten in plaats van op anderen, of op jezelf. Elke training wordt een uitlaatklep. Elke training is een stapje dichter bij een nieuw hoofdstuk. Het is een genezingsproces.

"Altijd als ik in de fitness kom, voel ik me beter." -Daly


Daly startte met krachttraining toen haar 'ware liefde' besloot om een einde te maken aan de 7- jarige relatie. Een pijnlijk moment voor Daly, maar het zorgde ook voor dubbel zoveel motivatie om te beginnen met krachttraining. "Je gaat vaker en vaker en uiteindelijk doe je het niet meer voor hem, maar voor jezelf"



Toen haar relatie eindigde vond Daly het moeilijk om haar gevoelens te uiten en stopte ze zich vaak weg in een hoekje. "Ik heb als kind nooit geleerd om te praten over mijn gevoelens" Ze heeft het er nog steeds moeilijk mee, maar in de fitness kan ze haar gedachten en gevoelens voor eventjes uitschakelen. "Mijn hoofd werkt non-stop, maar als ik hier ben is het even stil"




Sofie (22)

Home sweet home
"Het gevoel van de fitness binnenkomen voelde als thuiskomen."- Sofie
Ontmoet Sofie, een jonge vrouw met een grote passie voor fitness. Ze doet al bijna 7 jaar aan krachttraining en kan er maar niet genoeg van krijgen. Voor Sofie draait het niet enkel om het fysieke, ze haalt er veel meer uit dan enkel dat. "Ik heb een heel zware jeugd gehad en ik heb veel meegemaakt als kind. Op een bepaald moment kampte ik met problemen rond zelfverwonding. Ik kan nu mijn frustraties van vroeger kwijt op een gezonde manier, terwijl ik dat vroeger niet op een gezonde manier deed," zegt Sofie.






vergeet me niet
"Je weet dat er een moment gaat komen wanneer hij niet meer weet wie je bent."- Sofie
Sofie's leven nam een tijdje geleden een onverwachte wending toen haar geliefde opa werd gediagnosticeerd met Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. Dit was voor Sofie een erg moeilijke periode. Plotseling bevond ze zich in een wirwar van emoties en gevoelens, overweldigd door de realiteit van de ziekte en de uitdagingen die het met zich meebracht. Sofie vond in die periode een bron van positieve kracht in fitness.

"Fitness is voor mij omgaan met moeilijke momenten in mijn leven."- Sofie




Fitness is geen magie, het zorgt er niet voor dat de opa van Sofie opeens toch geen alzheimer meer heeft. Je moet het eerder bekijken als een ondersteuning tijdens een moeilijk proces. "Tijdens sport kom je in een toestand waarbij dat je niet gaat piekeren over iets waar je angstig over bent, het zorgt voor een soort time-out" zegt Luc Lipkens van het Vlaams Instituut Gezond Leven.



Zoé (19)

Ik wil niet naar huis
"Het geeft me tijd om na te denken en niet meteen op te gaan in alles."- Zoé
Toen Zoé begon met krachttraining, was ze 17 jaar oud en bevond ze zich in een mentaal moeilijke periode. Ze woonde nog thuis, maar de thuissituatie was verre van gemakkelijk. Haar ouders waren voortdurend verwikkeld in ruzies en leken soms te vergeten dat ze een dochter hadden.


"Op dat moment was de fitness mijn vangnet, een plek waar ik naartoe kon zonder verantwoording aan iemand af te leggen," deelt Zoé. Ondanks de uitdagingen thuis kon ze in de fitness minstens een uur lang volledig focussen op zichzelf. Het gaf Zoé tijd om na te denken wat er rondom haar gebeurde en er achteraf met een nuchtere gedachte op terug te komen. "Als ik dan terug thuiskwam na de fitness, voelde ik me sterker en beter in staat om alles aan te kunnen."





Luc Lipkens van het Vlaams Instituut Gezond Leven, merkt op: "Sport kan ervoor zorgen dat je een gevoel van meer controle ervaart, omdat je iets helemaal zelf aan het doen bent."






Voor Zoé was dit van onschatbare waarde, vooral omdat ze moeite had om openlijk over haar gevoelens te praten. Alle opgekropte emoties die ze toen voelde, vonden een uitweg tijdens haar trainingen. "Soms gebruikte ik situaties van thuis om meer kracht uit mijn spieren te halen."

"Fitness is mijn lichtpuntje van de dag."-Zoé

"Ik ben uiteindelijk voor een tijdje moeten stoppen met fitness omdat ik vaak ziek was, toen merkte ik pas dat krachttraining een enorm grote rol speelt in mijn leven. Ik wist even niet meer waar ik moest blijven met al mijn gedachten, dus begon ik alles op te kroppen," zegt Zoé. "Ik kwam uiteindelijk in een vicieuze cirkel terecht, ik voelde me fysiek slecht maar omdat ik geen fitness meer had, geen uitlaatklep, voelde ik me mentaal ook slecht," vertelde ze. "Het is nooit echt vastgesteld dat ik toen in een depressie zat, maar ik had nog weinig positieve gedachten."

"Wanneer je depressieve gedachten hebt, kan het enorm uitdagend zijn om aan sport te doen. Je hebt vaak geen zin om je lichaam te bewegen maar eens het lukt, is het effect dubbel zo positief. Je krijgt een gevoel van voldoening, je bent erin geslaagd om je lichaam te doen bewegen. Dat kan zelfs al na 1 keer fitnessen of 1 keer lopen het geval al zijn en het bouwt op. Dus hoe vaker je het doet, hoe beter je je gaat voelen," zegt Luc Lipkens.



ijzeren geest

©2023 by ijzeren geest. Met trots gemaakt met Wix.com

bottom of page